Niet alle landen nemen paralympische atleten even serieus, en dat zie je aan de medailles (2024)

Table of Contents
Team NL China Afrika Amerika

China grote favoriet

Door RTL Nieuws··Aangepast:

© AP Photo/Emilio MorenattiNiet alle landen nemen paralympische atleten even serieus, en dat zie je aan de medailles (1)

RTL

De olympische vlam in Parijs brandt voor de tweede keer in korte tijd; nu voor atleten met een beperking. Ruim 180 landen zijn aanwezig met zo'n 6000 sporters. Maar niet ieder land biedt zijn atleten dezelfde mogelijkheden en faciliteiten; dat zie je terug in het niveau van de sporters en in de medaillespiegel.

Team NL

Nederland is aanwezig met 86 sporters. Team NL scoort over het algemeen goed op de medaillespiegel van de Paralympische Spelen. Drie jaar geleden in Tokio eindigde de Nederlandse ploeg op de vijfde plek op de ranglijst. 'We' haalden 25 keer goud en 17 keer zilver en brons.

Dat komt mede omdat de faciliteiten in Nederland goed zijn. Maar niet overal in de wereld worden mensen met een beperking even goed in staat gesteld om op hoog niveau te sporten als hier.

China

Bij de Chinese paralympiërs is het niet zozeer de vraag of ze de meeste medailles gaan halen, maar met hoeveel voorsprong. Al jaren domineren de Chinezen op de Paralympische Spelen.

"China zet daar ook zwaar op in", zegt correspondent Roland Smid. "Het winnen van medailles wordt gezien als belangrijk. Het is een kwestie van trots. De staatsmedia heeft er ook veel aandacht voor."

China investeert dan ook veel in goede sportfaciliteiten. Inmiddels heeft het land het grootste trainingscenter voor mensen met een beperking ter wereld.

In Tokio behaalde de Chinese ploeg maar liefst 96 gouden medailles – naast de 60 zilveren en 51 bronzen medailles. Het gat met plek twee was enorm. De Britten stonden 41 keer op het hoogste podium.

Lange tijd werden Chinezen met een beperking niet voor vol aangezien. "Nog steeds worden ze wel gezien als slachtoffer en zielig", zegt Smid, maar dat is aan het veranderen. "Het openbaar vervoer is inmiddels goed toegankelijk voor rolstoelen, ook op het platteland." Verder is het verplicht om een lift in een gebouw te hebben. Ook moeten de voetpaden gemarkeerd zijn met ribbels voor slechtzienden.

De Paralympische Spelen zorgen voor meer aandacht voor deze groep, ziet Smid. "Zo zie je hier paralympiërs op grote billboards met lucratieve sponsorcontracten. Die mensen worden hier echt als idolen gezien."

Lees ookTracy werd zwaar mishandeld door haar ex en was bijna dood, maar gaat nu naar de Paralympische Spelen

Afrika

Negentien landen in Afrika vaardigen straks helemaal geen sporters af of slechts eentje. Dat is bijna één op de drie. De medailles moeten vooral komen van landen in het noorden en zuiden.

Egypte kent de meeste deelnemers met 54 sporters. Het team van Zuid-Afrika bestaat uit 25 sporters. Hardloper Oscar Pistorius gold jarenlang als de grote ster van het land. Maar na de moord op zijn vriendin is de atleet van zijn voetstuk gevallen.

"Zuid-Afrika is een behoorlijk progressief land", zegt correspondent Sophie van Leeuwen. "In de grondwet staat ook dat alle mensen dezelfde rechten moeten hebben."

In Afrika is de positie van atleten met een beperking heel anders. Er lag vorig jaar een voorstel op tafel om mensen met een beperking gelijke rechten in heel Afrika te geven. Maar de meeste landen steunden dat voorstel niet.

"In veel landen wordt iemand met een beperking ook wel gezien als een last en duur voor de familie", zegt Van Leeuwen. "Een groot deel van de mensen heeft amper toegang tot gezondheidszorg, laat staan een sportvereniging."

Amerika

Voor de Amerikanen zijn gouden medaillewinnaars echte helden. Zwemmer Michael Phelps, turnster Simone Biles en basketballer LeBron James worden op handen gedragen. Maar ook paralympiërs hebben een groot aanzien, zegt correspondent Sophie van der Meer. "Ten eerste omdat Amerikanen dol zijn op mensen die tegenslagen hebben gehad en zich naar boven hebben geworsteld."

Daarnaast zijn de Paralympische Spelen ontstaan uit veteranen die gewond zijn geraakt tijdens de oorlog. "Veteranen worden in Amerika echt op handen gedragen", zegt Van der Meer.

"Al klinkt er wel wat kritiek op de extra potjes voor veteranen, terwijl de meeste paralympiërs die niet in het leger hebben gediend het zonder moeten doen. Veel sporters komen moeilijk rond en moeten met GoFundMe-acties voldoende geld bij elkaar halen."

Een paar weken geleden behaalden de Amerikanen de meeste gouden medailles bij de Olympische Zomerspelen. Maar met de Paralympische Spelen was Team USA in Tokio terug te vinden op de derde plek, ver achter de Chinese equipe.

Lees ookEen haai beet haar been af, maar een jaar later zwemt Ali op de Paralympische Spelen

Dit terwijl de paralympiërs en de olympiërs dezelfde sportfaciliteiten delen. Ook hebben de Verenigde Staten een speciale wet die regelt dat mensen met een beperking gelijk behandeld moeten worden.

Er gelden bijvoorbeeld strenge regels voor luchtvaartmaatschappijen. Vliegtuigen moeten goed toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. "Op papier zijn de Amerikanen correct, maar de praktijk is toch anders", zegt Van der Meer. "Als je met een rolstoel door New York moet, is dat een hele opgave. Er is dus nog een lange weg te gaan."

Lees meer over

Paralympische SpelenFrankrijk

Niet alle landen nemen paralympische atleten even serieus, en dat zie je aan de medailles (2024)
Top Articles
20 bands from Alabama who should’ve been bigger
All State Festival and Auditions – Alabama Bandmasters Association
Swissport Timecard
Barbara Roufs Measurements
Stanford Rival Crossword Clue
Autozone Memorial Day Hours
Step 2 Score Release Thread
Big 12 Officiating Crew Assignments 2022
Saratoga Hills Single-Family Homes for Sale
A Comprehensive Guide to Redgif Downloader
Cornell University Course Catalog
Top Scorers Transfermarkt
Mercy Baggot Street Mypay
Badddae
Biz Buzz Inquirer
Apryl Prose Wiki
Craigslist Albany Oregon Free Stuff
Mobiloil Woodville Tx
Mhgu Bealite Ore
Unblocked WTF, UBG9 Unblocked Games, UBGWTF Games, Unblocked WTF, WTF Games Unblocked
Leaf Blower and Vacuum Vacuum Hoses
Phumikhmer 2022
Brake Masters 208
Caribou Criminal Docket 2023
Sugar And Spice Playboy Magazine
Ihub Fnma Message Board
The Secret Powers Of Doodling
Wsbtv Traffic Map
phoenix health/wellness services - craigslist
Sejinming Telegram
Ullu Web Series 123
9132976760
Hendrick Collision Center Fayetteville - Cliffdale Reviews
The Nun 2 Showtimes Near Cinemark Towson And Xd
My.chemeketa
Opsb Pay Dates
Walmart Careers Com Online Application
Craigslist Boats For Sale By Owner Sacramento
Ticketmaster Lion King Chicago
Craigslist Nj Apartments South Jersey
Pokimane Boob Flash
German American Bank Owenton Ky
Bbc Numberblocks
Roman Numerals Chart, Translation Tips & History
Stock Hill Restaurant Week Menu
Play Jelly Collapse Game: Free Online Colorful Tile Matching Breaker Video Game for Kids & Adults
Currently Confined Coles County
4215 Tapper Rd Norton Oh 44203
Katia Uriarte Husband
Pamibaby Telegram
Wiley Rein Vault
Vimeo Downloader - Download Vimeo Videos Online - VEED.IO
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 6068

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.